Riksteaterns produktioner våren 2018

Här ser du vilka Riksteaterproduktioner som turnerar våren 2018.

Är du Riksteaterförening och ska arrangera någon/några av produktionerna nedan: Marknadsföringsmaterial såsom annonsunderlag, foldertexter och högupplösta bilder hittar du i höst på scenkonstportalen.se på respektive produktions sida.

Har du frågor eller vill ha mer information om kommande produktioner? Du kanske vill nå en ny målgrupp eller behöver tips på vad som passar just din scen? Kontakta din distriktsansvariga.

Är du scenkonstintresserad och vill vara med och påverka repertoaren på din ort, bli medlem i den Riksteaterförening som ligger närmast dig.

VÅREN 2018

2 solon av Alma Söderberg
Hon sjunger när hon talar, talar när hon dansar och dansar när hon sjunger. Den internationellt prisbelönta Alma Söderberg placerar sig i ett alldeles eget koreografiskt fack. Med rötter i flamenco och tentakler mot svensk folkvisa skapar hon ett rörelsecollage som kombinerar ord, sånger och gester i ett rytmiskt drivet flöde. En scenisk upplevelse utöver det vanliga!

Allt du måste veta om pop
Hela musikhistorien på en kväll. Från Karl Gerhard och Siw Malmkvist till Latin Kings och Laleh. Artistskandalerna! Klädchockerna! Låtstölderna! Helt enkelt: Allt du måste veta om pop. En stjärnglänsande show av och med, Anna Charlotta Gunnarson, Agneta Karlsson och David Silva, hjärnorna bakom radiosuccén Pop och politik. Med humor och nyskriven musik knyter föreställningen ihop nu och då, i en mix av aha och haha.

Bläck eller Blod
En ny musikal av succéteamet Erik Norberg och Alexander Öberg. Med 30 nyskrivna låtar och en stark ensemble på tio skådespelare och musiker tar de oss tillbaka till tiden för det moderna Sveriges födelse.
Sverige 1789. Gustav III skräms av franska nyheter om uppror, frihet och jämlikhet; en revolution. Han gör sig enväldig och tystar all kritik, vilket får adeln att rasa och tala om republik. På sitt slott i Skåne startar baronen Rutger Macklean sin egen svenska revolution: djärva jordbruksreformer och bildning istället för medeltida livegenskap. Husan Kajsa blir förtjust i både förnyelsen och den unge magistern Samuel, vars lära tänder hopp om böndernas frihet i en jämlik värld. Baronens hetsige släkting Adolph Ribbing manar däremot till väpnad revolt för att störta kungen. Alla är dock eniga i att Sverige måste dras in i upplysningens tidevarv – med bläck eller blod! Ett samarbete med Örebro Länsteater.

De redan frälsta
Gänget bakom Riksteaterns succéföreställning Slå pattarna i taket är tillbaka! Denna gång riktar de sina knivskarpa blickar mot valåret. Med humor och musik som vapen tar de sig an känsliga ämnen i Sveriges politiska landskap. I regi av Astrid Menasanch Tobieson. Bianca Kronlöf, Tiffany Kronlöf och Thom Gisslén är kända från den prisbelönta SVT-humorserien Full Patte samt Slå pattarna i taket, som turnerade med Riksteatern hösten 2015.

Det gemensamma projektet
Allmänmänskliga frågeställningar om reproduktion, familjebildning och sexualitet blir centrala i Det gemensamma projektet av koreografen Carl Olof Berg. Detta gestaltas finstämt av dansarna Dan Daw och Sindri Runudde. Verket är en bearbetning av The Manchild Research som presenteras inom ramen för projektet exChange Moçambique och framfördes på Dansens Hus 2015.

Eldfesten
Vårvinterns stora utomhusfestival är tillbaka med eldar, världsartister och fyrverkerier! Eldfesten eller Chaharshanbeh Soori, som den heter på persiska, är en del av det iranska, afghanska, kurdiska och tadzjikiska nyåret. Festen lockade över 55 000 i publik 2016. Precis som i det svenska traditionella Valborgsfirandet välkomnas våren med flammande eldar, men också av enastående musiker och ett festande folkhav.

FATTA! Cleo, JUCK och Broder John
Med utgångspunkt i föreningen FATTAs agenda att motarbeta sexuellt våld åker rapparen Cleo och danskollektivet JUCK på turné. Hyllade Umeårapparen Cleo är grundare till FATTA och tvekar inför att sätta hårt mot hårt när det gäller kvinnors rättigheter. JUCK har demonstrativt tagit över den juckande rörelsen och gjort den till symbol för en feministisk manifestation. Koreograferad aktivism och verklighetsbaserade texter som berör varvas i en extatisk hiphopkavalkad med agenda att förändra världen.

Gemensamma hjärtslag – Sykkeessä Sydämen
Sångföreställning baserad på en fiktiv utväxling av kärleksbrev mellan diktaren Eino Leino och författarinnan L. Onerva (pseud.)

Häxor – När drevet går
Året är 1675. I byn Torsåker i Ångermanland halshuggs och bränns 71 människor på bål. Det är Sveriges största massavrättning i fredstid och på några dagar dödas var femte kvinna i byn. Häxor – när drevet går är en rappt berättad föreställning om vilka mekanismer det är som orsakar masshysteri, folkmord och näthat. Med utgångspunkt i de fasansfulla häxbålen under 1600-talet dras paralleller till hur det ser ut idag.

Kejsarn av Portugallien
Selma Lagerlöfs mästerverk är en av våra mest älskade berättelser. När dottern, som han en gång döpte efter självaste solen, lämnar familjen för stora staden drivs den fattige torparen Jan in i en fantasivärld. Där är dottern kejsarinna av Portugallien, ett paradis utan sociala orättvisor. En nydramatisering av Lucas Svensson i regi av Riksteaterns Carl Johan Karlson. På scenen sju skådespelare.

Landscapes of I
Koreografen Björn Säfsten vill med sitt nya dansverk för tre dansare ställa frågor kring hur vi som publik reagerar och formas av det vi ser på scen. Landscapes of I tar dig med på en rörelseresa inom, utanför, kring och om dig själv och de övriga i rummet. Missa inte att lägga till hans omtyckta workshop ”Samtal och rörelse för dig som är pensionär” (går också att få för andra grupper) som ges våren 2017.

Missionären
Lesbiska kristna missionärer i Västerbotten i början av 1900-talet, kan det verkligen ha funnits? Koreografen och konceptskaparen Malin Hellkvist Selléns nya föreställning Missionären påstår det och vill ta med dig på en resa där du möter kvinnor som på olika sätt bröt mot dåtidens normer och konventioner.
Missionären är skapad ur lika delar fakta och fantasi och öppnar upp för samtal om historieskrivningens konsekvenser och tolkningens makt och möjligheter. En kärlekshistoria, en lovsång och ett lekfullt sätt att ge ett stycke utraderad historia kropp igen.

Parismiddagen
Parismiddagen syftar till de banketter som arrangerades i Paris under teckenspråkets guldår på 1800-talet. En tid då teckenspråket var lika hyllat och självklart som användarna av det. Föreställningen speglar en tidsresa i dövas historia genom en middag för två. Inspirationen är hämtad ur nyårsaftons Grevinnan och betjänten. När "same procedure as last year" snarare blir "different procedures every year" skapas ett händelseförlopp som är omöjligt att förutse. Föreställningen är en del av dövrörelsens 150-års jubileum.

Rickard Söderberg är Gaytenor
”En kväll där vi kramar nättroll och förändrar världen med sång” - så beskriver Rickard Söderberg själv sin scenshow där han delar med sig av sitt liv och av sig själv. Riksteatern presenterar en kväll med operasångaren och debattören som gjort sig känd för sina tydliga ställningstagande för HBTQ-personers rättigheter. Föreställningen ackompanjeras av två musiker.

Slutet enligt Rut
Rut vägrar att dö. Hon fyller snart 112 år och barnbarnen Robin och Kim väntar på att få ärva hennes skog som har legat i träda i över 40 år. Till varje pris ska Rut se till att skogen får rå om sig själv, utan mänsklig inblandning. En svart komedi om arv, begär och oförenliga drömmar. Pjäsen skrivs av Jesper Weithz och regisseras av Nora Nilsson.

Sång till välfärden
Välkommen till vår föreställning om välfärden! Ett körverk om möjligheterna att leva bra i Sverige, eller åtminstone helt ok. Sång till välfärden är ett poetiskt inslag i valrörelsen. Det kommer att bli dokumentära berättelser från då och nu. Krispig video från centralorter längs med Höga kusten. Någon citerar kanske Palme, någon annan leder en nationalromantisk allsång. Kanske en ouvertyr över vård, skola omsorg. En hymn i dagiskön. Allsång i ABC-förorter. Ett solo i Sápmi. Turnén genomförs i samarbete med lokala körer runt om i landet.

Turkos sagobok – sagor på teckenspråk för de yngre barnen
En sagoberättelse som bär dövkulturens muntliga berättartraditioner vidare till nästa generation och visar på det magiska i att berätta på teckenspråk. Med kappsäcken full av myter och fakta besöker vi förskolor, klassrum och bibliotek för att berätta om dövkulturens ursprung och styrkan i att vara teckenspråkig. En spännande sagoberättelse om starka döva förebilder och hjältar, om rötter och om att hitta hem.